torsdag 7 december 2017

Finland 100 år!

”Vårt land, vårt land, vårt fosterland.
Ljud högt, o dyra ord!
Ej lyfts en höjd mot himlens rand,
ej sänks en dal, ej sköljs en strand,
mer älskad än vår bygd i nord,
än våra fäders jord.”

Vilken rörande och fin känsla, att som finländare i Sverige en dag som denna, få höra skolans elever och personal stämma upp i sång, samtidigt som den finländska flaggan hissas! 

Igår firade vi på Gripsholmsskolan Finlands 100 år av självständighet. Dagen började med att alla klasser tågade till Campusområdet för att delta i en gemensam morgonsamling under ledning av högstadiet. 


 

Samlingen inleddes med att rektor Nina hälsade alla välkomna och biträdande rektor Juho höll tal och pratade om självständighetens betydelse för oss finländare. Han talade även om  den tacksamhet som vi alla känner, för allt det som tidigare generationer av män och kvinnor gjort och offrat, för att vi idag skall kunna fira självständighet.



Högstadiekören sjöng, vackert ackompanjerade av Maarit, Jean Sibelius´ mästerverk Finlandia. SO-lärare Uffe höll tillsammans med elever i åk 9 en fönsterteater, där valda delar av Finlands historia togs upp. Därefter hissades Finlands flagga och vi sjöng Finlands nationalsång ”Vårt land” tillsammans.

Temat ”Finland 100 år” har varit ett övergripande tema för skolan under hösten och det är något som behandlats i de flesta ämnen. I åk 3 har vi varje dag den senaste veckan fått lära oss något nytt om Finland och om landets historia. Eleverna har varit väldigt intresserade och de börjar snart bli riktiga proffs inom området. :) 

Tidigare i veckan har vi också pysslat medaljer. I vinter- och fortsättningskriget fick de finska soldaterna medaljer för sina fina insatser. Det fick eleverna också denna dag. På baksidan av deras medaljer stod fina egenskaper som eleverna har! Medaljerna delades högtidligt ut av president Mannerheim. Underbara glada barn! 
















Vi blev även dagen till ära bjudna på en riktig festlunch. Matsalen var oerhört vackert dekorerad och då vi steg in i matsalen tog två marskalkar emot oss och välkomnade oss högtidligt. Lunchen inleddes med en skål. Dagens meny bestod av en förrättsbuffé med jultema, kycklingfilé med potatisgratäng, bearnaisesås, rom och rödlöksdressing. Till efterrätt fick vi en kaka. 





Senaste vecka hade vi även en vernissage med samma tema. Vernissagen var väldigt välbesökt och lyckad!




Grattis Finland! Onnea Suomi!
Christel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar